Búvártanfolyam
07 jún 2017

10 ötlet frissen végzett búvároknak

Frissen végzett búvárként, megkapjuk végre a jogosítványunkat ahhoz, hogy a világ bármely búvárbázisánál merülési csomagot vásároljunk. Vadul tervezget ilyenkor minden zöldfülű, az első pofon akkor csattan, amikor nem áll ott mellette az oktató és először kell önállóan megoldani egy összetettebb feladatot.

Íme egy kis segédlet, hogy minden egyes merülésed jobb legyen mint az utolsó.

Az első 20 vízbemenetel során szinte folyamatosan új helyzetekben találjuk magunkat. Hozzávetőlegesen 30 – 50 merülés szükséges ahhoz, hogy vízbiztosnak mondhassuk magunkat. Ennyi merülés már elégséges ahhoz, hogy a cikisebb helyzetekben is megfelelően helyt álljunk és a megszerzett tapasztalatainkra építkezni tudjunk. De mi történik az első 30-50 merülés alatt? Összeszedtünk egy listát szárnyaikat most bontogató búvároknak, hogy könnyebben átlendüljenek a kezdeti, bemelegítős időszakon.

Kezdő búvár tippek, ötletek1. Mindig legyen Nálad légzőcső!
Gyakori eset vízbemenetelnél: búvár hánykolódik a hullámok között, még a szél is fújja az arcába a vízpermetet, de a reduktort semmi pénzért nem venné a szájába, nehogy a palackból fogyjon a levegő (vagy már mondjuk nincs is benne a merülés végén). Egy légzőcsővel azonban simán elkerülhető ez a stresszhelyzet a felszínen, legjobb, ha a felszínre emelkedve a reduktort egyből kicseréljük a légzőcsőre.

2. Tökéletesen illeszkedjen a maszk az arcodra!
A vizsga során nyilván nem mindenkinek van még saját maszkja, ám ezt érdemes az elsők között beszerezni! Nincs annál kényelmetlenebb érzés, mint amikor szivárog a víz a maszkba, vagy éppen egyfolytában párásodik. Rá kell szánni az időt egy búvárboltban, felpróbálni minden létező maszkot, hogy megtaláld azt a típust, ami a legjobban illeszkedik a fejedre.

A tökéletes búvármaszk3. Ne kapkodj!
Ha egy mód van rá, ne az elsők között kapd fel a neoprént és először derékig bújj bele, ne vedd fel teljesen. Közvetlenül a vízbemenetel előtt vedd csak fel a teljes cuccot, mert annál nyomasztóbb érzés kevés van, mint 40 fokban fél órán át neoprénben hőguta közeli állapotban lenni.

4. Vegyél mindenhol búvár útikalauzt!
A legtöbb helyen a local búvárboltokban be lehet szerezni reef-guideot, ami segít eligazodni az egyes búvárhelyek között. Még ha nem is proper a breefing ami merülés előtt elhangzott, fel tudsz készülni az adott merülőhelyből.

St. John's dive guide Red Sea5. Igyál sok folyadékot!
Egyet rögtön tisztázzunk: a víz hidratál! A kávé, tea, szénsavas, cukros üdítők és alkohol nem, sőt! Erről már írtunk az alábbi cikkünkben is >>> http://www.redseaboats.hu/miert-tortennek-a-buvarbalesetek-es-hogyan-lehet-elkerulni/ és itt is >>> http://www.redseaboats.hu/10-dolog-amit-feltetlenul-vigyel-magaddal-ha-buvarszafarizni-mesz/

6. Tanulj meg tökéletesen lebegni!
Persze, de jól hangzik, várj egy picit…most jó? Több száz merüléssel rendelkező búvároknál is tapasztalható, hogy még mindig köszönő viszonyban nincsenek a tökéletes lebegéssel. Sokféle lehet az árulkodó jel: rásegít egy kicsit a kezével (maga körül legyezget) uszonyoz folyamatosan (probál kompenzálni, de nem megy), vagy nyomkodja a jacket-jébe a levegőt másodpercenként. Az a helyzet, hogy tetszik vagy sem, ezt gyakorolni kell, rá kell szánni az időt egy sekélyebb merülőhelynél (akár egy, vagy két teljes merülést ha szükséges), keresni egy kb. 10 méter mélységű lapos, homokos helyet, hasrafeküdni a homokban és addig gyakorolni hogyan tudjuk magunkat szabalyozni a tüdőnk és BCD-nk összehangolásával, amíg meg nem érezzük a tökéletes lebegést. A jó hír: ha egyszer megvan, többet nem felejted el!

7. Barátkozz búvárokkal!
Introvertáltak hátrányban. Érdemes ugyanis búváros rendezvényekre, búvárkörökbe járni ahhoz, hogy hasonló érdeklődésű embereket találjunk. A búvárkodás tipikusan az a rekreációs sport, ahol érdemes storykat hallgatni, hogy lehetőleg azokból tanuljunk és ne a saját hibánkból.

Barátkozz búvárokkal!8. Vezess Log book-ot!
Ha már egyszer úgyis csak applikációkban és okostelefonokban gondolkodunk (nem kell feltétlenül papír alapon), tölts le egy szimpatikus Log book programot és jegyzetelj oda. Ha valaki megkérdezné, legalább vissza tudod keresni, hogy hol mit láttál, és melyek voltak az adott merülőhely jellegzetességei.

9. Legyél tökéletes Buddy!
Külföldön léteznek nagy merülőtárs-kereső portálok, itthon ennél szerényebb a felhozatal szingli merülőtársakból. Ha nem a megszokott társsal merülsz – akkor is ha a legnagyobb balfácán víz alatt -, maradj a közelében, figyelj oda rá, mert nem tudhatod, mikor lesz szükséged alternatív levegőforrásra, vagy egyéb segítségre. A zsákbamacska minden ismeretlen buddyban ott van.

Legyél tökéletes Buddy!
10. Legyél tisztában a saját határaiddal!

Van olyan búvár, akin már 15-20 méteren látni lehet a nitrogén-narkózis tüneteit. Fontos, hogy tisztában legyen a saját határaival és soha nem is menjen mélyebbre. Hidd el, mindenki meg fogja érteni, ha hasonló helyzetben előre szólsz a merülésvezetőnek.

Ha vannak további tippeid, ötleteid, esetleg javaslataid, amivel segíthetsz egy kezdő búvárt, oszd meg a cikk alatt kommentben!

Views: 2555
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia