Minden szafarihajónak megvannak a saját előírási, amiket az eligazítás (ún. “briefing”) során a merülésvezetők ismertetnek mindenkivel a hajón. Ezek az előírások nemcsak a rend érdekében fontosak, hanem a búvárok, a legénység és a hajó biztonságát is szolgálják, ezért feltétlenül be kell őket tartani.

Dohányzás
Csak az arra kijelölt helyeken megengedett a dohányzás. A kabinokban, az étteremben és szalonban kifejezetten tilos a dohányzás. Kérjük a hamutálak használatát és figyeljünk rá, hogy minden csikk teljesen el legyen nyomva. Tilos cigarettát és csikket a tengerbe dobni.

Biztonsági felszerelések
Minden kabinban található mentőmellény, valamint poroltók a közös helyiségekben. Továbbá a hajók rendelkeznek mentőcsónakokkal, életmentő bólyákkal, elsősegély dobozzal, Oxigénnel vészhelyzet esetére és műholdas telefonnal. Érkezés után minden vendég jegyezze meg, hogy hol találhatók ezen készülékek.

Lábbeli
A hajókon lábbelik (szandál, papucs) használata biztonsági okoból nem engedélyezett.

Belső közös helyiségek
Minden búvárfelszerelés helye a búvár dekken van (felakasztva vagy a búvár ládájában, esetleg a töltő állomáson). A szalonba, shisha szobába és az étterembe ne lépjünk be vizesen. Ezekben a helyiségekben csak száraz ruhában tartózkodhatunk.

Fürdőszoba
Tilos a WC-kbe dobni bármiféle papírt, WC papírt, egészségügyi betétet, tampont vagy bármilyen idegen anyagot, mert dugulást okoz. Erre kérjük a fürdőszobában és a kabinban található szemeteseket használni.

Étkezés
A napi háromszori svédasztalos étkezést az étteremben tartjuk. Kérjük otthonról magukkal hozott ételeiket is itt fogyasszák el. Higiéniai okoból ne vigyünk és ne tartsunk élelmiszert a kabinokban és a közös helyiségekben.

Dekk
Meleg estéken többen választják a dekken alvást. Erre az esetre ajánljuk, hogy hozzanak hálózsákot, mert nem megengedett a kabinokból elvinni matracot vagy ágyneműt.

Öltözet
A meleg időjárásnak köszönhetően a nyári hónapokban a leggyakoribb viselet a könnyű pamut ruházat, szoknya, rövidnadrág, rövid ujjú póló és ing. Kalap, napszemüveg és napozókrém (minimum 30 faktoros) szintén fontos. A déli órákban ajánlott árnyékos helyen tartózkodni. Télen napközben hosszúnadrág és könnyű pulóver a kényelmes viselet, de este egy dzseki vagy melegebb kabátka jól jöhet. A hajókon a lezser, kényelmes ruhák viseletét javasoljuk. Nappal elég a szokásos fürdőruha, rövidnagrág és rövidujjú.

Nitrox
Nitrox képesítésű búvárok merülhetnek Nitrox-szal. Membrane Nitrox rendszer található a hajókon, 32%-os keveréssel.

Környezetvédelem
A környezet és a vízi világ védelme igen fontos a szafarik során is. Tilos az állatok etetése, a vadászat és bármilyen élőlény és korall eltávolítása a tengerből. A korallokat megérinteni, letörni, rájuk állni vagy bármi más módón megrongálni tilos. Ezen felül tilos bármit a tengerbe dobni.

Alkohol és egyéb bódító szerek
A merülésvezetőknek joguk van bármely búvárnak megtiltani a merüléseken való részleges vagy teljes részvételt, ha úgy érzik az illető erre testileg és/vagy szellemileg biztonságosan nem képes, például alkoholt fogyasztott vagy egyéb bódítószer hatása alatt van, vagy ha oly módon viselkedik, ami veszélyes a saját és/vagy a többiek egészségére és biztonságára nézve,

Túra menetrend
1. nap: érkezés, transzfer a hajóhoz, éjszaka a hajón a kikötőben
2. nap: kihajózás reggel 9 óra körül, 2 nappali és 1 éjszakai merülés*
3. – 6. nap: 3 nappali és 1 éjszakai merülés* / nap
7. nap: 2 nappali merülés, megérkezés a kikötőbe délután 2 óra körül, éjszaka a hajón a kikötőben**
8. nap: transzfer a reptérre

* Egyiptomban a nemzeti parkokban a szigeteknél nincs éjszakai merülés.
** Egyiptomban az utolsó éjszaka lehet egy szállodában, ha indokolt a következő túra menetrendje miatt.

Búvárfelszerelés
A búvárkodás szükséges feltétele:  teljes búvárfelszerelés, aláírt egészségügyi nyomtatvány, érvényes búvárigazolvány, érvényes búvárbiztosítás deko kamra ellátással.

Búvárkodás
A búvárkodás feltétele a minimum OWD képesítés. Bizonyos merülőhelyeken (Nemzeti Parkok, mélyen fekvő roncsok) minimum 50 merülés szükséges a búvárkodáshoz. A merülésvezetőknek jogukban áll nem engedélyezni a nem megfelelő tapasztalattal rendelkező búvárok bizonyos merülési helyeken való merülését. A hivatalosan engedélyezett maximum merülési mélység 40m.

Egészség
A hajókon található alapvető elsősegély doboz, de javasoltak mindenki számára a saját, bevált, szükséges, orvosilag előírt orvosságok, amik nem biztos, hogy kaphatók Egyiptomban vagy Szudánban. Habár van a hajókon orvosság hasmenésre és tengeribetegségre, javasolt saját tartalékot is hozni, beleértve fülcseppeket. Bizonyosodjon meg róla, hogy ezek a gyógyszerek nincsenek negatív hatással a búvárkodásra. Rosszullét és vészhelyzet esetén a merülésvezetőket értesítsük.

Elektromosság
Az áram 220v feszültségű az európai szabvány szerinti dugós csatlakozóval. A hajókon minden kabinban és közös helyiségben található csatlakozó, valamint a fő dekken egy külön részleg van kialakítva a mobil telefonok, laptopok, kamerák és akkuk töltésére.

Beszélt nyelvek
A merülésvezetők arabul és angolul beszélnek, valamint vannak, akik németül, oroszul és más nyelveken is.

Felszerelés bérlés
Javasolt minden búvárnak a saját megszokott felszerelését magával hozni, de lehetőség van felszerelés bérlésre is. Ezt a kérést kérjük legalább 1 héttel a túra előtt hozzánk eljuttatni. A hajókon biztosítunk sűrített levegős palackokat és súlyokat. De ólomövet kérjük, hogy mindenki hozzon magával. Szintén javasoljuk, hogy a búvárok hozzanak magukkal a felszerelésükhöz passzoló pótfelszerelést, mint lámpaégőket, elemeket, szigetelőket, stb.

Borravaló
A túra végén, ha a vendég elégedett a szolgáltatással, szokás a legénységnek és a merülésvezetőknek borravalót adni (kb. EUR30/fő).

Fizetés a hajón
A hajókon csak készpénzt fogadunk el (EUR, USD, valamint EGP Egyiptomban és SDG Szudánban).

Transzferek
Reptér-hajó transzfert biztosítunk midenki számára légkondícionált nagy buszokban vagy kisebb csoportok esetén, kis buszban (coaster).