15 jún 2018

Szumátra, az Aranysziget (2018 november)

Szumátra a Föld hatodik legnagyobb szigete, és a legnagyobb sziget, amely teljes területével Indonéziában található. Szumátra  közvetlenül az Egyenlítőn fekszik. Ősi elnevezése Swarna Dwipa volt, (szanszkritül Aranysziget), valószínűleg azért, mert a szumátrai fennsíkok bányái már nagyon korán aranyat szállítottak a környező szigetekre. A sziget legnagyobb részét trópusi esőerdő borítja, melyet a vulkánok és az ültetvények szakítanak meg. A sziget nemzeti parkjaiban szafarizva láthat a látogató elefántokat, tigrist, tapírokat és orangutánokat. A szumátrai trópusi esőerdők részei az UNESCO természeti világörökségének.

 • A túra dátuma: 2018 november 13-25.
 • A túra ára búvároknak: 2.550 EUR
 • A túra ára kísérőknek: 2.320 EUR

 

Víz alatti látnivaló

A sziget merülő-helyei 5-20 perc hajózással közelíthetők meg. Elsősorban a makro élővilága kimagasló a látnivalóknak, vagyis a 20 cm alatti élőlények hatalmas választéka.

 

Nagyon megszokott még a murénák, polipok, csikóhalak, tűzhalak, denevérhalak, sokféle békahal, skorpióhal jelenléte és persze a nagyon színes házatlan csigák sokféle változata.

Gyakori még a zátonycápa, sas-rája, barrakuda, teknős és nagyméterű tüskés ráják jelenléte is. Egy látványos roncs is szerepel a programban a 134 méter hosszú Sophie Rickmers kereskedelmi hajó, mely 1940-ben süllyed el. A bázis előtt egy house reef található azok számára, amiknek nem elég a napi két hajós merülés. Ők itt bármikor tudnak merülni vezető nélkül is csekély összeg fejében (10 €). Itt is rengeteg a házatlan csiga, a szellem pipahal, a mini polip és sokféle békahal. A képek önmagukért beszélnek.

Búvárbázis
A sziget legnagyobb bázisát választottuk, melynek számos hajója van, mindegyik tetővel ellátva a nap ellen és persze létrával is  rendelkeznek. A hajók a bázis elől indulnak, a bázis pedig a szállásunk mellett van, ahogy az étterem is itt található. A kihajózás időpontja némiképpen a vendégekhez van igazítva, de délelőtt is egy merülés van és délután is egy merülés.

 

Gyakori még a zátonycápa, sas-rája, barrakuda, teknős és nagyméterű tüskés ráják jelenléte is. Egy látványos roncs is szerepel a programban a 134 méter hosszú Sophie Rickmers kereskedelmi hajó, mely 1940-ben süllyed el. A bázis előtt egy house reef található azok számára, amiknek nem elég a napi két hajós merülés. Ők itt bármikor tudnak merülni vezető nélkül is csekély összeg fejében (10 €). Itt is rengeteg a házatlan csiga, a szellem pipahal, a mini polip és sokféle békahal. A képek önmagukért beszélnek.

 

Nyaralás
A sziget egyik legkedveltebb, homokos tengerparti öblében van a túra szálláshelye, így a sznorkelezés, strandolás, tengerparti séta, erdőjárás, vagy éppen egy bérelt motorral a sziget felfedezése lehet a napi program része a nem búvár résztvevőknek. Mivel a merülések mindegyike külön kihajózással van, délelőtt és délután is csak maximum másfél órára marad egyedül a nem búvár családtag. Az étterem is itt a tengerparton található, ahol az étekéseket bonyolítjuk. A házak közötti parkban rengeteg a pillangó és a gyík, a házak előtti beach-en pedig az édesvízi teknős, kárókatona és vörös lábú rák a leggyakoribb élőlény.

Szállás 
Az elhelyezés bungalókban, kisházakban van, melyek megbújnak az erdő fái és virágos bokrai között. A kis épületekben két-két szoba van fürdőszobával és egy szép terasszal a tenger felé. A távolsága a víztől alig 20-25 méter csak.

 

A kisházak ventillátorral, éjszakai szúnyoghálóval, egy kis konyhasarokkal vannak ellátva, melyben vízforraló, hűtőszekrény, csészék, poharak és tányérok vannak. A verandán padok és függőágyak vannak a vendégeknek.

         

Étterem és étkezések

A bázis épülete mellett működik a Barrakuda étterem, melyben az ellátást kapjuk. Napi három étkezés van az árban és zömében ázsiai hatású ételekről van szó, kombinálva az amerikai hatással és részben kontinentálisnak mondható verzióval. Az italfogyasztás nincsen árban és az alkohol tartalmú italok közül sört lehet kapni, illetve bármilyen üdítőitalt, gyümölcslevet, hisz trópusi országban vagyunk, ahol a gyümölcstermesztés alapvető.

 • A túra dátuma: 2018 november 13-25.
 • A túra ára búvároknak: 2.550 EUR
 • A túra ára kísérőknek: 2.320 EUR

Az ára tartalmazza

 • Nemzetközi repülőjegyet illetékkel és 30 kg súllyal BUD-KUL vonalon
 • Nemzetközi repülőjegyet illetékkel és 30 kg súllyal KUL-BAC vonalon
 • Elhelyezést 2 éjszakára, KUL-ban 3*-os hotelben, reggelivel
 • Városnéző programot Kuala Lumpurban angol nyelvű vetetővel
 • Elhelyezést 8 éjszakára a szigeten bungalóban
 • Teljes ellátást a szigeten (napi 3 étkezés)
 • Transzfereket KUL-ban, Banda Aceh-ben, Pulau Weh szigeten
 • Kompjegyet oda-vissza Banda Aceh-Pulau Weh között
 • 12 merülést hajóról a búvároknak

 

Az ár nem tartalmazza

 • KUL-ban az ebédeket és vacsorákat (kb. 7-8 € * 4 étkezés)
 • Indonéz kilépési illetéket (200.000 IDR=12 EUR)
 • Az összes italfogyasztást
 • Biztosítást, amely tulajdonképpen utas-poggyász-baleset-búvárkodás: 15.000 Ft 
 • Bármit, ami az ár tartalmazza felsorolásban nem szerepel

 

Utazás

Budapestről Kuala Lumpurba az Emirates légitársasággal repülünk egy rövid átszállással Dubaiban. Innen az Air Asia gépével repülünk Bandah Aceh-be, mely Sumátra legészakibb nagyvárosa. Innen egy rövid kompúttal megyünk tovább Pulau Weh szigetre. Visszaúton Bandah Aceh-ben útba ejtjük a világhírű Baiturrahman Grand Mosque templomot, így a különleges élmények száma ezzel is bővül.

Pulau weh sziget

Az aprócska sziget Szumátra északi része mellett fekszik és az egészet esőerdő borítja. A hogy a legtöbb indonéz szigetnek, ennek is van vulkánja, bár alszik. A szigetet egy rövid komp-úttal lehet megközelíteni és elsősorban a búvárturizmus és sznorkelezés miatt érkeznek turisták a szigetre. A sziget vadvilága elsősorban majmokból és vaddisznókból áll, illetve nagyon gazdag a madárvilág és a különleges és színes pillangók fajtái. Az északi részen található erdők védettség alatt állnak.

Kuala Lumpur (KUL), Malajzia

Hogy hogy kerül a programba egy másik vonzó ázsiai ország fővárosa? Úgy, hogy az utazásunk során két estét egy napot itt is eltöltünk, és persze igyekszünk a legjobbat és legtöbbet kihozni belőle J. A városban a hotelt tudatosan úgy választottuk, hogy a legjobb helyen legyen a belvárosban ahhoz, hogy minden részletében kiélvezhessük a maláj értékeket, mint például a gasztronómiát, a masszázsokat és a főváros érdekesebb látnivalóit.

Jelentkezéseteket emailben várjuk az info@redseaboats.hu -n

Views: 1217
Author: Boats Red Sea