16 jan 2019

Cousteau kedvenc merülőhelyei

A Cousteau számára legkedvesebb merülőhelyek közül több is világhírűvé vált azóta. De vajon a nagy felfedező számára mi volt a 10 nagy kedvenc?

  1. Sha’b Rumi, Szudán
  2. Sipadan, Malaysia
  3. Cocos Island, Costa Rica
  4. Poor Knights Islands, New Zealand
  5. Aliwal Shoal, South Africa
  6. Vancouver Island, Canada
  7. Blue Hole, Belize
  8. Cozumel, Mexico
  9. Heron Island, Australia
  10. Richelieu Rock, Thailand

Nem meglepő, hogy a Szudánban található Shaab Rumi egyike ezeknek, hiszen Sha’ab Rumihoz nagy élmények, izgalmas munkák, felfedezések, kísérletek kötik. Csodálatos merülések és egy Oscar díj.  A búvárkodás atyjaként is ismert Jacques Cousteau nem csak merülni szeretett a Vörös-tenger ezen részén, hanem felfedezéseket is tett. 

Jacques Cousteau, más néven Cousteau kapitány közismert tengerkutató volt, aki egész életét a tengeri felfedezéseknek szentelte. Fő érdeklődési területei nemcsak a tudomány számára voltak jelentősek, hanem felkeltették a nagyközönség érdeklődését is. Az 1960-as évek elején végzett víz alatti kísérletével abszolút hírnevet szerzett. Lehet-e tartósan víz alatt élni? Precontinent II néven ismert kísérlet eredményeként egy hónapig élt a víz alatt, és erről a kísérletéről filmet is forgattak. Az ekkor készült „Nap nélküli világ” című filmet dokumentumfilm kategóriában Oscar díjjal jutalmazták. Sokat sejtet, hogy a világ összes tengere közül ő pont a szudáni Vörös-tengert választotta a kísérlet elvégzése céljából. Azok számára, akik már jártak Szudánban nem is nagyon vitatják, hogy miért. Egy biztos, Cousteau kapitánynak sikerült határozottan elhelyeznie Szudánt a búvárok pszichéjében.

Aki már merült Egyiptomban tudja, hogy a Vörös-tenger csodálatos és kiváló hely a búvárkodásra. Mégse gondolhatjuk, hogy ha Egyiptomban már merültünk, akkor mindent láttunk. A Vörös-tenger szudáni oldala ugyanis kivételes és összehasonlíthatatlan. Bár a Vörös-tengerbe merülünk mindkét helyen, mégis más élményekben részesülünk. Amíg Egyiptomban több száz szafari hajó szeli a vizeket, Szudánban ez a szám alig haladja meg a tízet. A hajós szafari során így akár az is előfordulhat, hogy egyetlen másik hajóval sem találkozunk. A Vörös-tenger legszebb és legérintetlenebb korallzátonyai találhatók meg Szudánban, amelyek menedéket, életteret és élelmet biztosítanak valamennyi tengeri élőlény számára.

A Vörös-tenger leggazdagabb élővilága található meg itt. Szudán meleg, kristálytiszta vizei több mint 400 korallfajt és több mint 1500 hal-, teknős és cápafajt támogatnak. A halak nagy számban élnek erre, ezek közül sok ritka és veszélyeztetett faj is van.  Barrakudák, foltos ráják, a murénafélék és a hatalmas papagájhalfélék rendszeresen láthatóak. Szudán parti vizei szintén a világ egyik legjobb helyének számítanak a cáparajongók számára. Szürkecápát, selyemcápát, pörölycápát, fehérfoltú szirticápát, cetcápát rendszeresen láthatunk ezeken a területeken. 

Ha lenne búvár bakancslistátok, Nektek mi szerepelne rajta? Ha Szudán igen, akkor….

….a legideálisabb időszak a búvárkodásra február és május között van. Ilyenkor a víz hőmérséklete 25-28 fok között van, így ezekben a hónapokban találkozhatunk a legtöbb élőlénnyel. Ti is a legideálisabb időszakban utazhattok velünk hajós búvár szafarira az alábbi dátumokon:

És itt jegyeznénk meg, hogy búvár utazási irodánkkal Cousteau kedvenc merülőhelyei közül nemcsak Szudánba utazhatsz, hanem Cocosra, Malájziába, Dél-Afrikába és Mexikóba is.

Részleteket szívesen küldünk emailben. Várjuk a jelentkezéseket az info@redseaboats.hu címen.

Views: 751
Author: Boats Red Sea