Vizipipázás a tengerparton
24 máj 2017

Európában (is) ég a vizipipa-láz!

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Németországban a Vizipipa kiállítás, amely gyakorlatilag évről-évre terjeszkedik és növi ki az előző évi pavilont? A legegyszerűbb almás dohánytól, a parfümízű füstön át már lassan nincs olyan aroma, ami ne szerepelne a palettán.

Számunkra a vizipipa története gyorsan és egyszerűen levezethető: egyiptomból indult, ahol muszáj volt kipróbálni minden utazónak, utazóval együtt átjött szuvenyírként európába, ahol a köhögtető, krákogtató, fullasztó füst már nyomokban sem emlékeztetett arra az édeskés fincsi füstölésre otthoni környezetben mint a nyaralás alatt Egyiptomban, ugyanakkor lemondani a kutya sem akart róla. Így jutott el a vizipipa svájcba és Németországba, ahol a manufaktúrában tökéleteseítették a füstölés élményét és megágyaztak a tökéletes sisha-élménynek Európában.

Vizipipa története Bár Európában még ma is sokan rosszul értelmezik a sisházás jelentőségét, hiszen összekötik a fűvel, hasissal és egyéb élvezeti szerek fogalmával. Perszehogy (!) van ilyen is, de nem tudott volna ilyen széles körben elterjedni, ha valóban ilyen szoros kapcsolatban lenne a tudatmódosító szerekkel.

Baráti és szűk körökben, hazai sisházókban ugyanis nem emiatt vált ennyire népszerűvé. Kétségtelen tény, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, amikor zenével a háttérben, egy kanna gőzölgő mentateával az asztalon, fókuszpontot képez a sisha és közben megy a trécs. Közösségalkotó tényező, amely valóságos életformaként jelen van a mindennapokban.

Kétalmás sisha vizipipaKedvencünk a kétalmás

A dohányok ízesítése nagyon sokféle, ízlés kérdése, kinek melyik “jön be jobban”, vagy melyik “keveréket” részesíti előnyben. A legnépszerűbbek közé tartoznak a kétalmás, mentás, grapefruitos, áfonyás ízek. A vizipipa dohányhoz lehet már itthon is kapni mindenféle ízesítőket, frissítőket és krémeket. Az igazán elszánt vizipipások minden egyes új terméket, ízt, pipát, krémet kipróbálnak, de egy jó két almás keveréknél valójában még soha jobbat nem csináltak.

Vizipipa tömése, krémek, ízekÉs ha már itt tartunk, a “jó tanulók” kedvéért rögtön meg kell jegyeznünk, hogy igen-igen, tisztában vagyunk a vizipipa káros hatásaival (is) és tudjuk, hogy nikotintartalma bekerül a szervezetünkbe a többi káros anyaggal együtt. Ugyanakkor nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a jótékony egészségügyi hatásai közül a stresszoldó, relaxáló, pihentető és kikapcsoló hatásait sem, amely a mostani rohanó társadalomban mondanunk sem kell, hogy mennyire nélkülözhetetlen.

Nincs másként ez az Andromeda és a Cassiopeia fedélzetén sem, ahol egy merülés utáni napnak vitathatatlanul méltó koronája egy édes aromájú, nagy füsttű vizipipa, természetesen (és csakis) jó társaságban.

Jó sisházást Mindenkinek 🙂

Views: 1915
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia