kiszáradás
12 Júl 2017

Gondoltad volna, hogy ennyi vizet kell meginnod, ha merülsz aznap?

avagy miért vannak a búvárok fokozottan kitéve a kiszáradásnak?

 

A búvárok fokozottan ki vannak téve a dehidratációnak hiszen a belélegzett sűrített levegő páratartalma 0%-os míg a kilélegezetté pedig 100%-os. Ezt pedig testünk nedvesség tartalmából veszítjük el. Ha megtanuljuk felismerni a kiszáradás jeleit, valamint azt, hogyan tudjuk kivédeni, akkor kellemes és biztonságos hajós szafariknak és búvárkodásnak nézünk elébe. Most megtudhatjuk milyen ökölszabály érvényes a napi bevitt vízmennyiségre búvárkodás esetén.

Szerveink megfelelő működéséhez bizonyos mennyiségű folyadék szükséges. Egy átlagos ember esetében a minimum napi négy pohár víz, ideálisnak pedig nyolc pohár víz tekinthető. Ha több folyadékot vesztünk, mint amennyit visszapótolunk, akkor az kiszáradáshoz vezet. Normál esetben a folyadékvesztés szomjúságérzést vált ki, így pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha ez nem történik meg, néhány napon belül súlyos kiszáradás lép fel. Ez megváltoztatja a szervezet működését, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat. Búvárkodás közben pedig egyéb veszélyek is leselkednek ránk, ha kiszáradunk.

A kiszáradás tünetei

 • Enyhe vagy fokozottabb szomjúság
 • Hirtelen súlyvesztés
 • Az ajkak és a nyelv kiszáradnak
 • A vizelet mennyisége csökken, és koncentráltabbá válik
 • A pulzus és a légzésszám megnő
 • Gyengeség, vagy szédülés (különösen álló helyzetben)
 • A bőr láthatóan kiszárad, elveszti rugalmasságát
 • Beesett szemek

A kiszáradás lehetséges szövődményei

Elsősorban vesekárosodás, sokk. Ám búvárok esetében a dehidratáltság még egy kockázatot jelent, ez pedig a dekompressziós betegség. Felemelkedés során a testünkből kioldódó nitrogén buborékok a sűrű vérben sokkal nehezebben távoznak, így ez a legfőbb és legelső oka a keszonbetegségnek. Ez még fokozottabban jelentkezik ha meleg, forró éghajlatunk merülünk hiszen a testünk az izzadással további folyadékot veszthet. További nehezítő körülmény lehet, ha valamilyen idegen országban hasmenést kapunk, így ismét veszítünk a testünk nedvesség tartalmából. Ne feledjük ez a 3 tényező összeadódhat így külön külön nem szükséges egyik tényezőnek sem extrém határokat elérnie. Tovább rontunk a helyzeten kávé, tea, alkohol fogyasztásával, ami vízhajtó hatású és szintén dehidratálja az embert.
És persze nem segít a túlsúly vagy bármilyen keringési rendellenesség.


Ököl szabályként mondhatjuk hogy próbáljunk meg minimum annyi liter VIZET (nem szénsavas üdítőt) meginni, ahányat merülünk egy adott napon. 

Mit tehetünk kiszáradás gyanúja esetén?

 • Igyunk sok folyadékot, az alkoholt és a koffeint viszont kerüljük.
 • Alkalmazzuk a rehidráló sókeveréket.
 • Azonnal forduljunk orvoshoz súlyos, csillapíthatatlan hányás esetén is.
 • A beteget szállítsuk azonnal kórházba, ha a sokk jelei mutatkoznak rajta.
 • Vegyünk magunkhoz némi táplálékot is, ha képesek vagyunk rá. Kerüljük azonban a magas rost tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Hogyan védekezzünk melegben a kiszáradás ellen?

A folyadékvesztést legjobban vízfogyasztással ellensúlyozhatjuk. Melegben nagyon fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk. Félóránként igyunk meg legalább másfél pohár vizet, valamint fogyasszunk el ugyanennyi folyadékot 20 – 30 perccel sportolás előtt is.

Ne feledjük, hogy a szénsavas, cukros üdítők, a kávé és az alkohol nem helyettesíthetik a vizet. Bár ezek is tartalmaznak némi vizet, azon kívül még dehidratációt okozó anyagok is találhatók bennük.

Az úgynevezett izotóniás sportitalok képesek a hosszú távú és intenzív testmozgás során elvesztett ásványi anyagok egy részét pótolni, de estünkben nem elegendőek a folyadékpótláshoz.

Kerüljük a napot a déli órákban, a szabadtéri tartózkodáshoz válasszuk a kora reggeli, vagy az esti órákat.

Viseljünk napszemüveget, és védjünk arcunkat, nyakunkat, fülünket kalappal a leégéstől. Ez utóbbi ugyanis megakadályozza testünket abban, hogy megfelelően tudja hűteni magát.

Szellős, laza ruházatot hordjunk, amely lehetővé teszi a levegő szabad áramlását, így elpárologtatva az izzadságot.

Valamint kerüljük a sötét színű ruhákat, mert ezek több hőt nyelnek el, mint a világos színek.

Ha súlyos hányástól szenvedünk, próbáljuk lassan, kortyonként visszapótolni az elvesztett folyadékot.

 

Balesetmentes búvárkodást kívánunk!

 

Views: 2439
Author: Tisza Éva