Hogyan kell közel csalogatni a cápákat?

12 Már 2014

Egeret szalonnával kell csalogatni. Cápát? A cápát nem kell csalogatni. Szudánban legalábbis. A zátonyok közelében nyüzsgő hatalmas sügerek elég indokot szolgáltatnak a nagyobb ragadozóknak az állandó jelenlétre.

Levegő: 28C
Víz: 23-24C
Szél: az első napokban gyengébb, a hétvégére szinte teljes szélcsend
Látótávolság: 20m

Pörölycápa SzudánbanMi sem bizonyítja jobban ezt az állítást, minthogy a múlt heti túra során egyedül Angaroshon maradtak ki a cápák. Mondjuk ott egy manta úszott velünk egy teljes merülés erejéig. Úgy fest, idén a manta statisztika is igen erős lesz, eddig minden héten kipipáltuk.

Szudán búvárkodásShaab Rumi platójánál barrakúdák mozdulatlan felhője lebegett kint a mélyvízben, szinte centiméterre pontosan ugyan ott, mint egy héttel korábban. Legalább negyven, méteres barrakúda hallgatag alakulata fogadott minket most is. Ugyanakkor a plató fölött cirkáló szürkecápák mellett szinte törpévé zsugorodtak. Olyan hova is kapjam a fejem érzés uralkodik minden búváron, aki életében először merül Shaab Rumi-n. És ha valaki veszi a fáradtságot és kiúszik a kékbe, akkor még a pörölycápákat is szemügyre veheti.

Megjelentek a bumphead papagályhal rajok és egy kiváncsi teknős is jól megnézte magának a búvárcsapatot. Kattints a túráról készült rövid videóra, ahol mindezt megörökítettük.

)

Heti Tipp:
Szudánba csak érvényes vízummal lehet beutazni. Az útlevélnek a hazautazás dátumától számított minimum hat hónapig érvényesnek kell lenni. Az útlevélben lennie kell legalább 2 x 1 üres oldalnak a 2 egyiptomi vízum számára és 1 x 2-oldalas üres helynek a szudáni vízum számára. Továbbá az útlevélben nem lehet izraeli pecsét vagy vízum, mert egyébként nem lehetséges az országba való belépés.

Erre jártunk a héten:
Merülőhelyek SzudánbanLAST-MINUTE ajánlatunk:

2014. március 24 – 31. Cassiopeia – Északi túra Szudánban
Jelentkezni legkésőbb március 26.-ig lehet. Összesen 7 kiadó helyünk van. Foglalj e-mailen!

Ha többet szeretnél megtudni a szudáni merülési lehetőségekről, kattints ide!
Magyar nyelven: www.redseaboats.hu/szudan/
English: www.sudan-diving.com
Russian: www.sudan-diving.ru

Views: 2560
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia