13 feb 2018

Szudán a búvárok Mekkája, ahol egyszerre köszönt minket a múlt és a jelen

A múlt a korai időkről, kísérletekről és háborúkról mesél

Shanganeben található a Vörös tenger legmagasabb világítótornya. Az angolok 1958 és 1964 között építették, 50m magas. 268 lépcsőn felfelé lépkedve juthatunk a kilátóba, ahonnan 360 fokban körbenézhetünk a csodálatos Vörös tengeren, ameddig a szem ellát.

Sanganeb Lighhouse Red Sea

Az Umbria a egyike a világ leghíresebb roncsainak. Könnyen merülhető, ugyanakkor kiváló állapotban lévő 150m hosszú hajóroncs. A Wingate-zátony védelmében nyugvó, Port Szudán kikötőjétől nem messze található, áramlatoktól mentes, nyugodt vízben pihen.

Az Umbria vesztét a háborgó tenger helyett háborús cselszövések okozták – a hajót ugyanis saját kapitánya süllyesztette el. Az Umbria egyáltalán nem fekszik mélyen, mivel a legmélyebb pontja csupán 36 méteren van, néhány csónakdaruja pedig ki is látszik a vízből. A felső részét akár szabadtüdővel is lehet merülni. A sok fénynek és a jó látótávolságnak köszönhetően a szinte teljesen érintetlenül megmaradt, tengeri élőlényekkel benőtt hajótest kívűl és belül, teljes hosszában bejárható.

Közel 18 tonna lőszer és robbanóanyag található még mindig a rakterében, fél millió Maria Teresa érmékkel együtt.
Az elsõ raktérben repülõgép-bombák, repülõgép-kerekek, szalmába csomagolt tárolóüvegek, elektromos kábelek tekercsei és továbbra is lezárt fadobozok találhatók. A harmadik raktérben található cementes zsákok pedig mára tömör betonná álltak össze. Közvetlenül felettük találhatók a három Fiat 100cc Lunga autó maradványai.

A hajó erdetileg Eritriába készült rakományával és aznap horgonyzott le, amikor Szudán és Olaszország hadba lépett egymással. A szudániak elfoglalták a hajót, majd jött a hír, hogy süllyed a hajó.
Ha szeretnéd személyesen megmerülni ezt a roncsot, velünk idén tavasszal még megteheted.

Precontinent II. – Conshelf II nevű víz alatti állomás a Shaab Rumi zátonyon található, ami ma is igen közkedvelt merülőhely.
Lehet-e tartósan víz alatt élni? Az erre tett kísérletet forgatták a Shaab Rumin 1964-ben és az ekkor készült „Nap nélküli világ” című film mutatott be, és a dokumentum film kategóriában Oscar díjjal jutalmazták. Az hatvanas években megépített víz alatti kutató állomásból mára csak a búvár harang és a scooter garázs található meg a merülőhelyen. A többi elemet kiemelték.

2015 márciusában Cousteau unokája, Fabien és kollégái, barátai jöttek Szudánba, hogy egy hetet velünk töltsenek az Andromeda fedélzetén és végig merüljék ugyanazokat a helyeket, amiket Jacques-Yves Cousteau 50 évvel korábban.

A jelen pedig …

…egy csodálatos ökoszisztéma, vízi élettel teli roncsok, korallzátonyok, amik ma a Föld legnagyobb fajgazdagságú életközösségei közé tartoznak. Pörölyök és szirti cápák, delfinek és teknősök, barrakuda és jackfish rajok minden mennyiségben!

Szabad heteink:
19/03/2018 – 26/03/2018 – Északi túra
30/04/2018 – 07/05/2018 – Best of Szudán
07/05/2018 – 14/05/2018 – Mélydéli túra

Levegő hőmérséklet: 30-35-40 fok
Vízhőmérséklet: 28-29-30 fok
Látótávolság: 20-40 m
Utazás repülővel: Budapest – Dubaj – Port Szudán

Akciós ajánlatunkért keress minket emailen: info@redseaboats.hu -n!

Views: 2477
Author: Boats Red Sea