07 jún 2018

Új utazási jogszabályok július 1-től

Július elsejétől új, szigorúbb szabályozás vonatkozik az utaztatókra. Jogi szakértőnk segítségével számba vettük a változásokat.

A TE BÚVÁRTÚRA SZERVEZŐD TUDJA EZT?

Engedély nélküli szervezés áldozata leszel?    – Az új kormányrendelettel együtt megjelent, s az utazási irodai tevékenység ellenőrzéséről szóló 2094/2017. (XII. 28.) kormányhatározat értelmében a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízást kap az utazási irodákra vonatkozó jelenlegi ellenőrzési és engedélyezési rendszer felülvizsgálatára, különös tekintettel az engedély nélkül végzett utazásszervezői tevékenység hatékony és szigorú ellenőrzésére.

ÉS TE VAJON TUDOD MILYEN JOGOK ILLETNEK MEG a búvártúrád során és azután?

 

December végén elfogadták és 2018. július 1-től hatályba lépnek azok az új kormányrendeletek, amelyek az Európai Unió utazási csomagokról és utazási szolgáltatás-együttesekről szóló irányelvének átültetését szolgálják. Az új szabályok a mainál is szigorúbb követelményeket támasztanak az utaztatókkal szemben. Nézzük mitől esel el a nem hivatalos utazásszervezőkkel utazva!

Hazautaztatási biztosíték

1.) A vagyoni biztosíték júliustól csak a befizetett részvételi díjak visszatérítésére szolgál, a hazautaztatás és a kényszerű kint tartózkodás költségeinek fedezetére egy új, kötelező biztosítást kell kötni az utazó javára.

Repjegy+ hajó+ellátás a hajón+busz a kikötőbe…. erre mi is vonatkozik?

2.) Az új jogszabály meghatározza az utazási szolgáltatás-együttes fogalmát. E körbe tartoznak például az olyan értékesítési formák, amikor egy adott (akár fizikai vagy internetes) értékesítési helyen, valamely szolgáltatás kiválasztása mellett az utazó más további szolgáltatók kapcsolódó termékeit is megvásárolja (pl. a kereskedőtől csomagot nem alkotó, önálló repülőjegyet és szállást is vásárol).

Az ilyen tevékenységet folytató vállalkozásoknak is vagyoni biztosítékot, illetve az utazó javára kötendő kötelező biztosítást kell készen tartaniuk, és értékesítésük során tájékoztatást kell adniuk arról, hogy a vásárolt szolgáltatások nem képeznek utazási csomagot és ezért azok tekintetében csak korlátozott védelemben részesül. E tevékenység folytatását emellett be kell jelenteni a Kormányhivatal felé.

Közvetíted a Red Sea Boats vagy más szervező iroda útját?

3.) Az ügyféltől kapott befizetéseket négy munkanapon belül továbbítani kell az utazásszervező felé.

A Te utadra kötött a szerveződ ilyen biztosítást?

4.)  A hajózás, repülés, buszozás mint tudjuk személyszállítás. Az ilyen szolgáltatást tartalmazó ajánlatok, csomagok esetén megillet egy külön biztosítás. Hiszen a magyar szabályozásban szerepel, hogy a vagyoni biztosíték mellé július 1-től kötelező az utazó javára szóló, a hazaszállítás, a kényszerű túltartózkodás költségeire fedezetet nyújtó biztosítást kötni. 

Kifizették a bérelt hajódat, de nincsen repülőjegyed, hogy kijuss?

Az ilyen út nincsen megszervezve, akárhogyan is nézzük. Amikor egy csoport utastól pénzt gyűjtenek be, felelősséget vállnak ennek megfelelő kezelésére. És ezt ajánlattétel és elfogadás után szerződésben rögzítik.

Ez után a szerveződ viszont eladja vagy közvetíti Neked más utaztatók repülőjegyeit, busz vagy hotel vagy hajó szolgáltatását. A megfelelő közvetítői vagy viszonteladói szerződéseket megköti.

 

…………….Ilyen és ehhez hasonló fontos változások lesznek az utaztatási piacon. (jogszabályok a cikk alján)
Biztos, hogy az engedély nélküli magánszervezőket választod mindenféle garanciák nélkül? Hogy fogsz stornóbiztosítást érvényesíteni? Részedre elvileg járó, gyakorlatilag meg nem kötött biztosítékoktól, garanciáktól esel el?…..

Mi engedéllyel rendelkező legális utazási iroda vagyunk a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési hivatal által kiadott engedéllyel rendelkezünk. A tevékenység ellenőrzést BFKH Idegenforgalmi Felügyelei Osztálya és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végzik. Vagyoni biztosítékunk a Colonnade Insurance S.A.- biztosítónál van. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagja vagyunk.

Hajós túráinkra mi biztosan garantáljuk a repülőjegyeket. Nem maradsz repjegy nélkül egy kifizetett hajóval a nyakadban.

 

(A jelenleg hatályos 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet helyébe az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017 (XII.28.) Korm. rendelet lép, míg a 213/1996. (XII. 23.) kormányrendelet hatályban marad, s azt csak módosítja a 473/2017. (XII.28.) Kisebb módosítások történtek a kereskedelmi törvényben, a Polgári Törvénykönyvben és a fogyasztóvédelmi törvényben is. A rendelkezéseket a 2018. június 30. után megkötött szerződésekre kell alkalmazni.)

Views: 1970
Author: Boats Red Sea