12 nov 2018

Úton Port Szudán felé megszállunk Dubajban

Dubaj legérdekesebb látnivalói

Aki jövő tavasszal Szudánba tart és Dubajban száll át, annak érdemes 2-3 nappal hamarabb indulni és szétnézni a városban. Az alábbi cikkben 10 izgalmas és szép látnivalót mutatunk be, amit mindenképp látnunk kell, ha Dubajban járunk.

Dubaj egykor a kereskedőket és a tengerészeket vonzotta, manapság leginkább kíváncsi turistákat. Jelmondata: „Mindent egy helyen!” Ennek megfelelően az Egyesült Arab Emírségekbe látogatók akár egy nap alatt is ízelítőt kaphatnak az országból, mivel a változatos vidékek, látnivalók kis területen megtalálhatók. Dubaj néhány évtized alatt hatalmas változásokon ment keresztül a kőolajnak köszönhetően. Hatalmas luxusvillák, fényűző szállodák, bevásárlóközpontok épültek fel pár hónap alatt, ultramodern metropolisszá formálva a várost.

(1991-2018)

 

1. Burj al-Arab

1999-ben adták át az akkor még a világ legnagyobbjának számító szállodáját, a Burj al-Arabot. Mára már „csak” a 3. legnagyobb. Ezt a csodálatos épületet a város jelképének tartják, vitorlásra emlékeztető formájáról gyorsan felismerhető. Az épület 321 méter magas, 56 emeletes, 202 szobával és 18 lifttel rendelkezik. „A világ első hétcsillagos szállodája” szlogennel reklámozza magát. Az épület egyik kinyúló részében a híres Muntaha étterem működik, mely azzal kápráztatja el látogatóit, hogy 200 méterrel lebeg a tenger felett. Ide a világ leggyorsabb liftje repíti a vendégeket.

2. Burj Khalifa

Jelenleg a világ legnagyobb épülete a maga 828 m-es magasságával. A Burj Khalifa a belvárosi negyed közepén áll, egy mesterséges tó és a Dubaj Mall szomszédságában. A torony formája felfelé keskenyedik. Belsejében éttermeket, hoteleket, üzleteket találunk. A legerősebb vonzerejét a 124. emeleten található kilátó adja, ahonnan a szomszéd emirátusokig elláthatunk.

3. Dubaj Fountain

A Burj Khalifa lábánál terül el a világ legnagyobb koreografált szökőkútja, a Dubaj Fontain. A látvány show-k naponta többször, fix időpontban kezdődnek, és koreográfiák szerint zajlanak le fény-és hangkísérettel. Több mint 6600 világítótest és 25 színkivetítő projektor felel azért, hogy a látogatók tökéletes élményben részesülhessenek, ezért ha Dubajban járunk, ezt nem érdemes kihagyni.

4. Dubaj Marina

A Dubaj Marina a világ legnagyobb kikötője egy mesterségesen kialakított öbölben, a Jumeirah Pálma közelében. Aki ide látogat, úgy érezheti, mintha a jövőbe látogatna el. A Marina területén sorakoznak a magasabbnál magasabb épületek, a vízben pedig a luxus jachtok. A tengerpartját (Marina Beach), a város legkedveltebb és legjobban felszerelt strandjaként emlegetik. Ezen kívül fantasztikus éttermek, különleges kávézók és színes programlehetőségek várják a látogatókat. Például megcsodálhatjuk Dubajt egy helikopterből, megnézhetjük a napfelkeltét egy hőlégballonról vagy ejtőernyőzhetünk is, ha elég bátrak vagyunk.

5. Jumeirah Pálma

Dubaj pálmát formázó mesterséges szigete a Perzsa-öbölben. A Jumeirah Pálma megalkotásához 90 millió m3 homokot és 7 millió tonna követ használtak fel. A munkálatokat 2007-ben fejezték be. A szigetet a szárazfölddel egy autóút köti össze, de saját magasvasútjával is megközelíthető. A külső félholdra egy víz alatti alagúton, és a víz felett ívelő vasúton lehet átjutni.

6. Dubaj Mall

Dubaj híres plázája legalább annyira sorolható a város látványosságai közé, mint a különleges épületei. Ha szeretünk vásárolni, akkor a Dubaj Mallba érkezve egyenesen a paradicsomban találjuk magunkat. Az épület területe 1.1millió m2, így ezzel megszerezte a világ legnagyobb bevásárlóközpontjának járó díjat. Több mint 1200 üzlete mellett szórakozási és szabadidős programokat találunk a területén, mint például a vidámparkot, a Dubaj Aquariumot, a Ski Dubajt. Ezekről bővebben is írni fogunk.

7. Ski Dubaj

Ha eleged lenne az arab forróságból, látogass el a város különleges bevásárlóközpontjába, a Dubaj Mallba. Szerencsére az univerzum törvényei nem vonatkoznak Dubajra, így a legmelegebb hónapokban is hódolhatunk kedvenc téli sportjainknak. A bevásárló centrum közepén kialakítottak egy óriási jégpályát, ahol magánórák és freestyle foglalkozások indulnak. Vagy, ha a korcsolyázás nem annyira az asztalunk, ugorjunk át a Ski Dubajra. Kiváló havas tájon találjuk magunkat ugráló rámpákkal és vad lejtőkkel körbevéve. A még tökéletesebb téli élményhez pedig elfogyaszthatunk egy forró csokoládét vagy forralt bort a faházikóban. Így már garantált, hogy a télben érezzük magunkat a sivatag közepén.

8. Sharjah Aquarium

Dubaj Mall számos különlegessége és világrekordja mellett a legnagyobb érdeklődés a Dubaj Aquariumot kíséri, amely 2008 júniusában nyitotta meg kapuit.  A Sharjah Aquarium több mint 250 fajjal mutatja be az Egyesült Arab Emírségek környékén található tengeri élővilágot a legkisebb bohóchaltól a csikóhalon át a szirti cápákig. 6500 m2-es területet foglal magába 20 vízi akváriummal, melyek mindegyikében 1.8 millió liter víz van. Ha szeretnénk betekintést nyerni a környék tengerében található korallzátonyok, lagúnáiba és a színes növény- és állatvilágba, akkor látogassaunk el a Sharjah Aquariumba.

9. Souk Madina

Egy hagyományos arab piac modern változata. A piac tökéletesen ötvözi a Közel-Kelet hagyományos vásárlási kultúráját butik márkákkal, ajándéktárgyakkal, luxus divatcikkek és ékszerek keverékével. Több mint 25 étterem közül válogathatunk a világ minden tájáról származó konyhákkal. A Souk Madina hangulatos sikátoraival várja a vásárlókat, hogy magukba szippantsák a fűszerek finom illatát, megcsodálhassák a kivilágított utcáit. Minden Souk Madinat Jumeirah étterem és kávézó páratlan képet nyújt az arab építészetről, a vízi utakról. Tökéletes hely, hogy beszerezhessük a megfelelő szuvenírt az utazásunk során. És készüljünk fel, mert sokkal többet ad a Souk Madina mint vásárlás a bazároknál, ugyanis számos szórakozási lehetőséget is kínál, mint a Madina Színházat, a lenyűgöző vízi csatornákat és az izgalmas éjszakai életet.

10. Wild Wadi vízipark

Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, nem érdemes kihagyni a Wild Wadi víziparkot. A 49 ezer m2-en elterülő aquapark több mint 30 csúszdájával vonzza a látogatókat. A Wild Wadi csúszdapark a középkori arab építészet mintájára épült. Erre a helyre is jellemző Dubaj előbb említett jelmondata, miszerint „Minden egy helyen”. A csúszdák tetejéről ugyanis egyszerre lehet látni a csodálatos Perzsa-öblöt pálmafákkal, a sivatagos partszakaszokat és Dubaj luxusépületeit, például a Burj Al Arabot, ami közvetlenül a vízipark szomszédságában helyezkedik el. Ezek együttese pedig páratlan látványt nyújt minden odalátogatónak.

 

A szudáni foglalásokkal kapcsolatban keressetek minket: info@redseaboats.hu !

 

Views: 886
Author: Boats Red Sea